Διατροφική προετοιμασία για θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του Θυρεοειδούς, με πρωτοβουλία της Thyroid Cancer Survivors Associations.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό, κάτω από τον λάρυγγα.  Παράγει δύο κύριες ορμόνες: τη θυροξίνη (Τ4) και τη τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος και επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό. Ο θυρεοειδής παράγει επίσης μια άλλη ορμόνη, την καλσιτονίνη, η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Κοινή διαταραχή του θυρεοειδούς εκτός των άλλων, αποτελούν και οι όζοι, με ένα ποσοστό <5% να αποτελούν κακοήθεια. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί τον πιο συχνό τύπο του ενδοκρινικού συστήματος και προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται με τους παρακάτω τύπους:

  • Θηλώδης
  • Θυλακιώδης
  • Μυελοειδής καρκίνος
  • Αναπλαστικός ή Αμετάπλαστος

Η θεραπεία αφορά χειρουργική αφαίρεση του αδένα. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και συμπληρωματική θεραπεία με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, μετά από συνεργασία ενδοκρινολόγων και πυρηνικών ιατρών, ώστε να καταστραφούν πιθανά υπολείμματα κακοηθών κυττάρων.

Για τη χορήγηση ωστόσο του ραδιενεργού ιωδίου, πιθανόν ο θεράπων ιατρός, να ζητήσει από τον ασθενή μια προετοιμασία, η οποία αφορά και στο διατροφικό κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, να ακολουθηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διατροφή χαμηλή σε ιώδιο.  Συστήνεται η αποφυγή πρόσληψης ιωδίου προκειμένου να γίνει καλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου, για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μικροστοιχείο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δράση των ορμονών του θυρεοειδούς Τ4 και Τ3. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση του ιωδίου είναι 150 mcg ανά ημέρα για τους ενήλικες και η διατροφή χαμηλή σε ιώδιο περιλαμβάνει <50 mcg ιωδίου την ημέρα σύμφωνα με τις συστάσεις τις Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς. Οι διατροφικές του πηγές είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, το ιωδιωμένο αλάτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επομένως, για καλύτερη δράση του ραδιενεργού ιωδίου, χρειάζεται για διάστημα μερικών εβδομάδων να αποφεύγονται τα εξής:

  • Ψάρια
  • Θαλασσινά
  • Φύκια
  • Ιωδιωμένο αλάτι
  • Παστά και σε άλμη προϊόντα
  • Soy sauce
  • Αυγά – πουλερικά του εμπορίου
  • Αλλαντικά – παναρισμένα προϊόντα
  • Αλατισμένοι ξηροί καρποί
  • Φρούτα & ροφήματα με κόκκινο χρώμα
  • Τυποποιημένα και έτοιμα τρόφιμα για τα οποία δεν είστε σίγουροι για το είδος αλατιού που έχει χρησιμοποιηθεί.
  • Πολυβιταμίνες που περιέχουν Ιώδιο, αλάτι ή κόκκινες χρωστικές

Δυστυχώς οι ετικέτες τροφίμων δεν κάνουν αναφορά στην ύπαρξη ιωδίου. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή στα συστατικά που περιέχει ένα προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει και με το φαγητό εκτός σπιτιού, καθώς μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί αλάτι εμπλουτισμένο με ιώδιο.

Εφόσον είδαμε τι πρέπει να αποφεύγεται, ας δούμε τι μπορεί να καταναλωθεί κατά το διάστημα της προετοιμασίας:

  • Μη ιωδιωμένο αλάτι
  • Φρέσκα φρούτα
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Κρέας
  • Ζυμαρικά
  • Δημητριακά
  • Ρύζι
  • Όσπρια
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Ελαιόλαδο

Εν κατακλείδι, πριν λάβετε τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο θα πρέπει να ακολουθήσετε μια προετοιμασία η οποία περιλαμβάνει και τη δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο. Παρόλο που υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε, υπάρχουν εναλλακτικές τις οποίες μπορείτε να ενσωματώσετε στη καθημερινότητά σας. Να θυμάστε ότι η διατροφή αυτή, καθώς  είναι αρκετά περιοριστική, ακολουθείται για περιορισμένο διάστημα, λίγες εβδομάδες πριν τη λήψη της κάψουλας ραδιενεργού ιωδίου.