Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, έρχεται ο καιρός της Σαρακοστής.
“Σαρακοστή”, σημαίνει “Μεγάλες 40 Ημέρες” και αποτελεί μια πολύ σημαντική περίοδο νηστείας. Τα τρόφιμα που παραδοσιακά απέχουμε είναι κυρίως ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το ελαιόλαδο. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως αποτελούν τις πιο βασικές πηγές πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή μας.
Η ύπαρξη των πρωτεϊνών στη διατροφή μας, είναι απαραίτητη καθώς εμπλέκονται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι πρωτεΐνες:
- Παρουσιάζουν ανοσολογική λειτουργία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.
- Αυξάνουν τον δείκτη κορεσμού των γευμάτων κρατώντας μας χορτάτους για περισσότερη ώρα.
- Βοηθάνε στην εξισορρόπηση των υγρών του σώματος και στην ορμονική ισορροπία.
- Αποτελούν βασικό δομικό συστατικό της μυϊκής μάζας και συμβάλουν στην αποκατάσταση και την αύξηση του μυϊκού ιστού.
Ξεκινώντας από τα βασικά, να πούμε πως οι πρωτεΐνες είναι δομικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος και αποτελούνται από μικρότερες ενώσεις, τα αμινοξέα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.
Στη σύνθεση των πρωτεϊνών συμμετέχουν 21 αμινοξέα, ωστόσο 9 από αυτά ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και γι’ αυτό ονομάζονται ”απαραίτητα αμινοξέα” και χρειάζεται να τα παίρνουμε από την τροφή.
Τα ζωικά τρόφιμα όπως π.χ. το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Από την άλλη, οι φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως είναι οι φακές και τα ζυμαρικά δεν περιέχουν και τα 9 ή τουλάχιστον δεν τα περιέχουν σε επαρκή ποσότητα.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό κατά την περίοδο της νηστείας ή σε χορτοφαγικού τύπου διατροφές, να στοχεύουμε στην ποικιλία φυτικών πηγών πρωτεΐνης με κατάλληλους συνδυασμούς, ώστε ο οργανισμός μας να προσλαμβάνει καθημερινά και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.
Δείτε τη Σαρακοστή σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να βάλετε ποικιλία και να πειραματιστείτε με περισσότερα φυτικά τρόφιμα, βελτιώνοντας την υγεία με τα πολυάριθμα οφέλη που προσφέρουν.
Ποιες είναι οι νηστίσιμες εναλλακτικές;
- Θαλασσινά (μύδια, καλαμάρι, σουπιές, γαρίδες, χταπόδι). Η μοναδική ζωικής προέλευσης επιλογή.
- Τα όσπρια -όπως οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια και τα φασόλια.
- Τα ψευδό-δημητριακά, όπως η κινόα ή το πλιγούρι.
- Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως σπόροι chia, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, κουκουναρόσπορος και κάνναβης.
- Σόγια και προϊόντα όπως Τόφου, κιμάς σόγιας και φασόλια σόγιας.
Επιπλέον Χρήσιμα Tips
- Σε κάθε ένα από τα γεύματα της ημέρας είναι καλό να έχουμε και μία πηγή πρωτεϊνης. Για παράδειγμα, πρωϊνό: γιαούρτι σόγιας με μέλι και ξηρούς καρπούς, μεσημεριανό: φακές με 1 φέτα ψωμί και ελιές, βραδινό: σαλάτα με κινόα, γαρίδες και διάφορα λαχανικά.
- Επιλέξτε ποικιλία πρωτεϊνικών πηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να συμπεριλάβετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στη διατροφή σας.
..και καλή Σαρακοστή!